Edukacija Narodni muzej Niš

SKAJP ČASOVI

Muzejski skajp časovi

Muzeji sveta nalaze se pred velikim izazovom kako da najmlađima predstave muzejske predmete i postavke te da ih učine razumljivim i zanimljivim. Jedan od načina su svakako skajp časovi koje Narodni muzej Niš održava od 2016. godine. Iz svojih objekata, putem skajp časova, učenici iz drugih gradova u Srbiji dobijaju mogućnost da saznaju nešto više o kulturnoj baštini našeg muzeja, povezujući informacije sa svojim nastavnim gradivom.

Skajp časovi izvode se isključivo ponedeljkom, kad su objekti Narodnog muzeja Niš zatvoreni za posetioce. Za više informacija i zakazivanje skajp časa možete se obratiti muzejskom edukatoru putem kontakt forme ili mejla koji se nalazi na sajtu.

Srednjovekovno oružje

Srednjovekovno naoružanje možemo podeliti na hladno i vatreno, kao i na ofanzivno i defanzivno. U srednjem veku se najviše koristilo hladno oružje pa se i u srednjovekovnoj zbirci Narodnog muzeja Niš čuva sedamdeset šest primeraka istog. Tu je naoružanje koje je služilo za sečenje, udaranje i ubadanje (ofanzivno), ali i predmeti defanzivnog naoružanja (pancirna košulja i prednja strana grudnog oklopa).U skladu sa tim, kustos će tokom virtuelne posete muzeju, uz pomoć predmeta koji se čuvaju u srednjovekovnoj zbirci ispričati priču o oružju koje je korišćeno u srednjem veku na teritoriji Srbije.

Predavač: kustos arheolog Slobodan Mitić

Istorijat Logora na Crvenom krstu

Logor na Crvenom krstu, niški koncentracioni logor, ili  Memorijalni kompleks „12. februar“,  jedan je od retkih nekadašnjih logora na teritoriji Srbije koji je u funkciji muzeja. U autentičnoj zgradi  formirana je muzejska postavka u kojoj su izloženi predmeti koji pripadaju Zbirci logora na Crvenom krstu. Kroz kratak pregled života u okupiranom Nišu, tokom virtuelne posete, govorićemo o istorijatu Logora na Crvenom krstu, prvom masovnom bekstvu iz nacističkih logora koje se dogodilo 12. februara 1942. godine, teroru koji su Nemci sprovodili kao i uzročno posledičnoj vezi logora i Bubnja.

Predavač: kustos edukator Ivana Gruden Milentijević