Едукација Народни музеј Ниш

СКАЈП ЧАСОВИ

Музејски скајп часови

Музеји света налазе се пред великим изазовом како да најмлађима представе музејске предмете и поставке те да их учине разумљивим и занимљивим. Један од начина су свакако скајп часови које Народни музеј Ниш одржава од 2016. године. Из својих објеката, путем скајп часова, ученици из других градова у Србији добијају могућност да сазнају нешто више о културној баштини нашег музеја, повезујући информације са својим наставним градивом.

Скајп часови изводе се искључиво понедељком, кад су објекти Народног музеја Ниш затворени за посетиоце. За више информација и заказивање скајп часа можете се обратити музејском едукатору путем контакт форме или мејла који се налази на сајту.

Средњовековно оружје

Средњовековно наоружање можемо поделити на хладно и ватрено, као и на офанзивно и дефанзивно. У средњем веку се највише користило хладно оружје па се и у средњовековној збирци Народног музеја Ниш чува седамдесет шест примерака истог. Tу је наоружање које је служило за сечење, ударање и убадање (офанзивно), али и предмети дефанзивног наоружања (панцирна кошуљa и предња страна грудног оклопа).У складу са тим, кустос ће током виртуелне посете музеју, уз помоћ предмета који се чувају у средњовековној збирци испричати причу о оружју које је коришћено у средњем веку на територији Србије.

Предавач: кустос археолог Слободан Митић

Историјат Логора на Црвеном крсту

Логор на Црвеном крсту, нишки концентрациони логор, или  Меморијални комплекс „12. фебруар“,  једaн је од ретких некадашњих логора на територији Србије који је у функцији музејa. У аутентичној згради  формирана је музејска поставка у којој су изложени предмети који припадају Збирци логора на Црвеном крсту. Кроз кратак преглед живота у окупираном Нишу, током виртуелне посете, говорићемо о историјату Логора на Црвеном крсту, првом масовном бекству из нацистичких логора које се догодило 12. фебруара 1942. године, терору који су Немци спроводили као и узрочно последичној вези логора и Бубња.

Предавач: кустос едукатор Ивана Груден Милентијевић